Retrospectiva săptămânii 06.08 - 12.08.2017

retrospectiva săptămânii 06.08 - 12.08.2017 Legea vaccinării românilor/Mărirea accizei la carburanţi?/Centenarul Marelui Război marcat la Mărăşeşti/Caniculă şi vijelii în toată România.

Legea vaccinării românilor

Guvernul român a adoptat, săptămâna aceasta, proiectul de lege privind organizarea şi finanţarea activităţii de vaccinare a populaţiei. Acesta instituie obligaţia imunizării copiilor cu substanţele prevăzute în Calendarul naţional de vaccinare, precum şi a întregii populaţii sau unor grupuri cu cele administrate în situaţii epidemiologice speciale. Răspunderea privind prezentarea copilului la vaccinare le revine părinţilor, care pot, însă, refuza acest lucru în scris. În acest context, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a precizat, că în ultima lună, au fost vaccinaţi 67.000 de copii. 43.000 nu au fost găsiţi la domiciliu, dar vor fi căutaţi din nou, iar rata de refuz a vaccinării a fost de 12%. Proiectul de lege al Guvernului mai prevede înfiinţarea unui grup tehnic de coordonare a activităţilor de vaccinare în cadrul Ministerului Sănătăţii, care va elabora strategia naţională de vaccinare, iar în judeţe şi în Bucureşti vor fi înfiinţate comisii locale care vor supraveghea activitatea de vaccinare. Actul normativ stabileşte, totodată, constituirea unui stoc de rezervă de vaccinuri, care va fi folosit în situaţii speciale. Proiectul legii vaccinării va fi trimis Parlamentului spre dezbatere şi aprobare şi urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018. Un astfel de act normativ a devenit cu atât mai necesar cu cât România este afectată de o severă epidemie de rujeolă, care a condus, până acum, la mii de îmbolnăviri şi peste 30 de morţi. În prezent, foarte mulţi părinţi refuză vaccinarea. Temerile lor sunt legate de eventualele efecte secundare pe care le-ar putea avea vaccinurile asupra celor mici. În spiritul misiunii sale publice, Radio România s-a alăturat demersurilor de informare despre beneficiile vaccinării şi a derulat o campanie de informare prin care a atras atenţia asupra pericolelor la care sunt expuşi copiii ai căror părinţi refuză imunizarea.


Mărirea accizei la carburanţi?

Preţul combustibililor auto ar urma să crească în mai puţin de o lună, potrivit unui nou proiect de modificare a Codului Fiscal, pus în dezbatere publică. Ministerul de Finanţe de la Bucureşti intenţionează să majoreze cu peste 20%, de la 1 septembrie, accizele la benzină şi motorină, aducându-le la nivelul de anul trecut, când conţineau o supra-acciză. În proiectul de act normativ măsura este justificată prin faptul că în România se înregistrează unele din cele mai mici preţuri la carburanţi din Uniunea Europeană, dar şi unele din cele mai scăzute ponderi ale taxelor în preţul benzinei şi motorinei, în viziunea guvernanţilor, încasările din accize pe acest segment scăzând simţitor de la începutul lui 2017. În România sunt aproximativ 27.000 de firme de transport rutier de marfă şi persoane. Acestea sunt extrem de nemulţumite de planurile Guvernului şi susţin că majorarea accizei ar putea avea un efect invers, de scădere a încasărilor la bugetul de stat, nu o creştere, aşa cum se speră. Altfel spus, circa 70% din alimentările actuale ale transportatorilor internaţionali de pe teritoriul României s-ar putea reorienta în afara ţării, lucru ce ar avea un impact dezastruos asupra bugetului de stat.


Centenarul Marelui Război marcat la Mărăşeşti

Pe 6 august s-au împlinit 100 de ani de la începutul celei mai importante acţiuni militare româneşti din Primul Război Mondial - lupta de la Mărăşeşti, din estul ţării. În amintirea acelui moment, în România au avut locevenimentemilitare şi religioase pentru  eroii căzuţi la datorie.Oficialii români la cel mai înalt nivel au participat la o impresionantă ceremonie la Mausoleul de la Mărăşeşti. Considerat unul dintre cele mai impunătoare monumente din ţară, acesta a fost inaugurat pe 18 septembrie 1938, pe locul în care, în vara lui 1917, Armata Română i-a ţinut piept celei germane, mult superioare tehnic. Au murit, atunci, 480 de ofiţeri şi peste 21.000 de soldaţi români. Acum, Mausoleul de la Mărăşeşti adăposteşte osemintele a peste 5 mii dintre ei.


Caniculă şi vijelii în toată România

După o singură zi, marţi, în care temperaturile au fost normale pentru această perioadă a anului, începând de miercuri, treptat, valul de căldură s-a extins şi intensificat în toată România. Abia duminică ar urma să înceapă o răcorire dinspre vest, dar aceasta se va face cu instabilitate atmosferică. Actualul val de căldură care traversează ţara, vine după ce, săptămâna trecută, meteorologii români au emis coduri galben, portocaliu şi roşu de caniculă şi informări de disconfort termic, iar indicele de temperatură-umezeală a atins şi chiar depăşit 80 de unităţi ... În unele zone, temperaturile au fost mai mari de 40 de grade Celsius la umbră. Din cauza valorilor extrem de ridicate, mai multe persoane au murit şi sute au avut nevoie de îngrijiri medicale. Pe calea ferată au fost impuse restricţii de viteză pentru evitarea accidentelor, iar pe autostrăzi şi drumuri naţionale a fost interzisă circulaţia vehiculelor de mare tonaj. 


www.rri.ro
Publicat: 2017-08-12 08:50:00
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste