Schimbări majore aprobate la asigurările RCA

schimbări majore aprobate la asigurările rca  Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat miercuri, 26 iulie, Proiectul de normă privind metodologia de calcul al tarifelor de referință pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat miercuri, 26 iulie, Proiectul de normă privind metodologia de calcul al tarifelor de referință pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă,  pentru prejudicii produse terților prin accidente auto. Proiectul este supus consultării publice pentru o perioadă de 10 zile, începând din  26.07.2017. După ce va fi publicată în Monitorlui Oficial, norma va intra în vigoare şi va produce multiple modificări pe piaţa asiguraţilor RCA.


Proiectul vine cu schimbări importante pentru piaţa asigurărilor RCA, înclinând balanţa în favoarea consumatorilor, spre pierderea companiilor de asigurări. Iată câteva dintre schimbările semnificative:


Relația dintre păgubit-asigurător și unitățile de service. Conform ultimelor discuţii publice pe marginea normelor la legea RCA, unitățile de service auto vor stabili soluțiile tehnice de remediere a avariilor. 


Şoferii care își schimbă mașina își vor păstra bonusul fără dificultăți. Penalizări de șase ori mai mari pentru șoferii cu peste două daune pe an și bonus mai mare pentru cei fără evenimente. În funcţie de sistemul bonus-malus, prețul asigurării RCA va putea varia cu până la 180% în plus sau cu până la 50% în minus. Prin noile modificări, şoferii care îşi cumpără altă maşină îşi pot păstra clasa de bonus.


Decontare directă în caz de accident și un tratament special acordat clienților care primesc oferte de preț peste un anumit nivel.


Norma introduce şi două măsuri care vor duce la scăderea semnificativă a timpului cât maşina va fi indisponibilă. Prima dintre acestea este că termenul de constatare al daunelor a fost redus de la 5 zile lucrătoare la 3 zile lucrătoare. Cea de-a doua este că soluţiile tehnice nu le vor mai stabili constatatorii de daună, ci unităţile reparatoare. Totodată, firma de asigurare trebuie să dea un răspuns în 30 de zile pentru o cerere de despăgubire, şi nu în 3 luni cum era până în prezent.



Normele metodologice mai conţin şi alte serii de prevederi, probabil şi lista cu punctele de traumă luate în calcul pentru diverse tipuri de vătămare corporal produsă în urma unui accident auto, care vor apărea în Monitor şi vor intra în vigoare cel mai probabil de săptămâna viitoare.



 


www.rri.ro
Publicat: 2017-07-27 10:37:00
Vizualizari: 889
TiparesteTipareste