Cum să eviţi suprataxarea în „Roam Like at Home”

cum să eviţi suprataxarea în „roam like at home” De la 15 iunie 2017, utilizatorii români care călătoresc temporar în ţările UE, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein pot utiliza în roaming la fel ca acasă minutele, SMS-urile şi datele naţionale incluse în planurile tarifare.

De la 15 iunie 2017, utilizatorii români care călătoresc temporar în ţările UE, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein (SEE) pot utiliza în roaming la fel ca acasă minutele, SMS-urile şi datele naţionale incluse în planurile tarifare şi (extra)opţiunile asociate acestora, pentru consumul suplimentar în roaming aplicandu-li-se tarifele naţionale. Totuşi, furnizorii pot stabili, cu respectarea reglementărilor europene, anumite limite rezonabile de utilizare a serviciilor în roaming în UE/SEE, pentru a preveni folosirea abuzivă sau anormală a "roam like at home". Depăşirea acestor limite poate conduce la plata unor suprataxe, ale căror valori sunt plafonate. Pentru detalii vezi video aici.


Când poate fi suprataxat consumul în "Roam Like at Home"


Conform normelor europene, furnizorii le pot aplica utilizatorilor români suprataxe pentru consum abuziv sau anormal dacă aceştia:

·nu au reşedinţă sau legături stabile cu Romania şi folosesc o cartelă SIM (abonament sau cartelă preplatită) din România pentru a comunica în roaming în UE/SEE;

· folosesc permanent abonamentele sau cartelele preplătite pentru a comunica în "roam like at home", mai exact dacă într-o perioadă de monitorizare de cel puţin 4 luni utilizatorii comunică mai mult în roaming decât naţional (atât consumul de resurse, cât şi prezenţa în reţea sunt mai mari în roaming în UE/SEE faţă de naţional);

· înregistrează o lungă perioadă de inactivitate pe o cartelă SIM şi folosesc aceeaşi cartelă preponderent sau chiar exclusiv în roaming în UE/SEE;

·au cumparat şi utilizat succesiv în roaming în UE/SEE mai multe cartele SIM de la acelaşi furnizor.


Operatorii mobili sunt obligaţi să descrie, în mod detaliat, în contractele încheiate cu utilizatorii, Politica de Utilizare Rezonabilă (PUR) a serviciului de roaming în UE/SEE pe care o aplică.


Suprataxe specifice consumului de date în "Roam Like at Home"


Suplimentar, în cazul resurselor de date consumate în roaming, limita de utilizare rezonabilă se poate exprima inclusiv într-un volum de MB/GB, astfel că utilizatorii pot plăti suprataxe şi atunci când:

·pentru planuri tarifare cu resurse de date (cvasi)nelimitate - depăşesc limita calculată ca 2 x (costul lunar fara TVA : 7,7)

·pentru cartelele preplătite fără resurse de date incluse - depăşesc limita calculată ca valoarea creditului disponibil : 7,7


Atenţie! Vei primi o notificare de la operatorul tău atunci când epuizezi limita de date în "roam like at home", cu menţionarea suprataxei pe care o vei plăti în continuare.


Pentru a uşura estimarea limitei de utilizare rezonabilă a datelor pe care utilizatorii le pot consuma în roaming în UE/SEE, ANCOM a dezvoltat o aplicaţie tip widget, accesibilă aici.


Nivelul suprataxelor aplicabile:


Daca depăşesc utilizarea rezonabilă a serviciului de roaming în UE/SEE, operatorii le pot aplica propriilor clienţi anumite suprataxe, în plus faţă de tarifele naţionale. Valoarea acestor suprataxe nu poate depăşi urmatoarele plafoane:

a)0,032 Euro/minut pentru apeluri efectuate;

b)0,0108 Euro/minut pentru apeluri primite;

c)0,01 Euro/SMS pentru SMS-uri trimise;

d)0,0077 Euro/MB (7,7 Euro/GB) pentru transfer date (intre 15 iunie - 31 decembrie 2017).


Aceste suprataxe sunt semnificativ mai reduse decât tarifele maxime aplicabile înainte de 15 iunie 2017 pentru consumul de servicii în roaming in UE/SEE.


Suprataxa de sustenabilitate pentru roaming în UE/SEE.


Furnizorii care nu sunt în masura să susţina comercial "roam like at home" pot fi autorizaţi de ANCOM să perceapă anumite suprataxe, în plus faţă de tarifele naţionale, chiar dacă utilizatorii nu au depăşit limitele de utilizare rezonabilă a serviciului de roaming în UE/SEE.


In perioada 30 iunie 2017 - 30 iunie 2018, operatorul RCS&RDS este autorizat să aplice suprataxe de sustenabilitate de la primul minut efectuat sau primit/MB consumat în roaming în UE/SEE, în limitele plafonate de Autoritate. Detalii la pct. 15, aici.


Ce, cum şi unde reclami:

Dacă operatorul tău nu îţi respectă drepturile de utilizare a serviciului de roaming în spaţiul UE/SEE, poţi face o sesizare către ANCOM, urmând paşii descrişi aici.


Mai multe informaţii despre modalitatea de aplicare a limitelor de utilizare rezonabilă a resurselor în roaming (UE/SEE), inclusiv modele de calcul, sunt disponibile pe pagina de internet a ANCOM, aici.



www.rri.ro
Publicat: 2017-07-18 14:22:00
Vizualizari: 1026
TiparesteTipareste