Adevăraţii Velo Prieteni la Velo City 2017

adevăraţii velo prieteni la velo city 2017 Considerată a fi cea mai mare conferinţă pe teme de ciclism la nivel mondial, Velo City ajunge anul acesta în Olanda, între 13 şi 16 iunie.

Considerată a fi cea mai mare conferinţă pe teme de ciclism la nivel mondial, Velo City ajunge anul acesta în Olanda, între 13 şi 16 iunie.


Printre cei ce vor vorbi despre problemele cu care se confruntă cetăţenii iubitori ai mersului pe două roţi din comunităţile pe care le reprezintă, se vor afla şi doi români: preşedintele Federaţiei Bicicliştilor din România, Radu Mititean şi vicepreşedintele federaţiei, Mihai Deneş, care se va afla acolo şi în calitate de reprezentant al Adevăraţilor VeloPrieteni.


Când şi cum a apărut această comunitate a Adevăraţilor Velo Prieteni, ne povesteşte Mihai Deneş: "Acum 6 ani, colegul meu Iulian Ene a înfiinţat un grup din dorinţa de a oferi bicicliştilor din Bucureşti un cadru organizat de a se plimba prin oraş. Apoi, acum 2 ani am infiinţat o asociaţie, asociaţia Adevăratii Velo Prieteni, pentru a putea negocia de la egalitate cu autorităţile. Am organizat peste 500 de ture de cicloturism până acum şi am pedalat peste 30 de milioane de km impreună cu peste 15.000 de membri in Bucureşti. Acum grupul are 9000 de membri şi împreună facem lucruri minunate pentru lumea bicicletei."


L-am întrebat pe Mihai Deneş când s-au hotărât să fie parte a acestui mare eveniment, Velo City,  unde sunt deja înscrişi peste 250 de speakeri din 40 de ţări şi ce schimbări speră să aducă, dacă nu pe hârtie, măcar în conştiinţa oamenilor: "În februarie 2017 am văzut un "call"  al Federaţiei Olandeze de Ciclism prin care se încuraja faptul ca persoane din ţările în curs de dezvoltare în domeniul bicicletelor să participe acolo. Am scris un proiect şi am reuşit în acest fel să câştigăm o bursă de 1000 de euro prin care am putut să ne decontăm o parte din cheltuielile acestei conferinţe. Ne ducem acolo cu gândul de a crea noi contacte cu asociaţiile prezente, de a încheia noi parteneriate pentru a putea dezvolta şi în România acest curent biciclistic."


Despre ce se va discuta în cadrul conferinţei Velo City 2017, ne spune acelaşi Mihai Deneş, reprezentant al Adevăraţilor VeloPrieteni: "Infrastructura. După cum bine ştiţi, în România infrastructura este aproape inexistentă pentru biciclete. Ne aflăm la un decalaj de peste 50 de ani faţă de ţările din vest unde autorităţile au luat măsuri pentru a limita accidentele prin construirea de infrastructură dedicată bicicliştilor. Lipsa infrastructurii determină un număr redus de biciclişti în mediul urban, considerăm că am fi foarte mulţi biciclişti în mediul urban dacă am avea o infrastructură adecvată. A doua temă este exact problematica biciclistului, problematica oamenilor. Oamenii sunt diferiţi şi adoptă metode ieftine de a se deplasa. Mersul cu bicicleta este un mijloc de deplasare foarte ieftin şi nepoluant propice pentru marile aglomerţii urbane. Altă temă importantă va fi planificarea urbană, oraşul şi în general marile aglomeraţii urbane trebuie să fie planificate în zona rutieră şi cu infrastuctură de biciclete. Şi ultima şi cea mai importantă, ar fi partea de cycling advocay, în felul acesta, noi ca asociaţii să punem presiune asupra autorităţilor ca acestea să reglementeze la nivel central şi la nivel local marcarea traseelor de cicloturism şi reguli clare pentru biciclişti în aşa fel încât aceştia să poată să meargă în libertate fără a încurca traficul şi fără a fi încurcaţi de către maşini."


Cicloturismul şi mersul pe bicicletă au adus în anii trecuţi venituri de peste 513 miliarde de euro în Europa în urma dezvoltării infrastructurii pe traseele euro-velo. Un amănunt deloc de neglijat este faptul ca ediţia de anul acesta va fi deschisă de Regele Olandei, Majestatea Sa Willem - Alexander. Velo City a fost găzduit de-a lungul ediţiilor anterioare, de oraşe din întreaga lume: Copenhaga, Bruxelles, Barcelona şi Taipei, sunt doar câteva dintre ele. Dar iată că pas cu pas, kilometru cu kilometru, zilele acestea se împlinesc  200 de ani de când Baronul german Karl Drais a inventat "maşina de alergat" adică, prima bicicletă. 


www.rri.ro
Publicat: 2017-06-14 12:30:00
Vizualizari: 663
TiparesteTipareste