Patrimoniul cultural românesc comun - mărturie a identității naționale

patrimoniul cultural românesc comun - mărturie a identității naționale Identificarea direcțiilor de cooperare în domeniul patrimoniului cultural comun românesc între instituțiile de cultură, protejarea, revitalizarea și promovarea acestuia este datoria istorică pe care și-au asumat-o românii de pe ambele maluri ale Prutului

Identificarea direcțiilor de  cooperare în domeniul patrimoniului cultural comun românesc între instituțiile de cultură, protejarea, revitalizarea și promovarea acestuia este datoria istorică pe care și-au asumat-o românii de pe ambele maluri ale Prutului, din comunitățile istorice și din diapora în cadrul celei de-a doua ediții a conferinței "Spațiul cultural comun românesc. Patrimoniu cultural românesc - probleme, teme și proiecte comune", care a avut loc la Muzeul Național de Artă al Moldovei de la Chișinău, în perioada 26-28 aprilie 2017.


Doamna Andreea Păstîrnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni a precizat că interesul pentru patrimoniul cultural este evidențiat și în proiectele trimise Ministerului pentru Românii de Pretutindeni de către comunițătile românești din afara granițelor țării. Domnia sa a transmis că unul dintre obiectivele Ministerului pentru Românii de Pretutindeni este inființarea unui muzeu al diaporei."Vom încerca, într-o prima etapă , ca anumite case memoriale, muzee ale diaporei, lăcașuri de cultură, muzee ale comunităților românești să se regăsească într-un muzeu virtual al diaporei", a afirmat într-un interviu acordat în emisiunea "Obiectiv comun" de la TVR Moldova, ediție dedicată conferinței.


"Istoria o demonstrează, dar și actualitatea, că indiferent de situațiile prin care a trecut și la ce presiuni a fost supus,  patrimoniul, ca valoare culturală, a rămas întotdeauna ca o mărturie a identității noastre naționale. Iar misiunea Institutului "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni este tocmai aceea de menținere și promovare a identității românești.", susține domnul Nicolae BRÎNZEA, directorul general adjunct al Institutului "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni.


În cadrul atelierelor de lucru s-a discutat despre protejarea și dezvoltarea patrimoniului cultural românesc, perspectivele culturale și lingvistice, rolul elitelor culturale în afirmarea și promovarea identității românești, cooperarea între instituțiile de cultură din România, Republica Moldova, cele din comunitățile istorice românești din jurul granițelor țării și din diaspora.


"Până la urmă, oriunde s-ar afla, patrimoniul cultural românesc reprezintă o moștenire culturală a tuturor românilor și, oriunde ar fi, patrimoniul cultural trebuie cunoscut și studiat. Trebuie depuse toate eforturile pentru a-l conserva și promova atât pe plan național, cât și pe plan internațional.", afirmă domnul Gheorghe POSTICĂ, Viceministru al Culturii al Republicii Moldova.


 "La începutul parcursului european al României, am avut parte de sprijin din partea specialiștilor în patrimoniu din țările Uniunii Europene. A venit momentul să dăm înapoi ceea ce am primit cu generozitate." a afirmat în cadrul conferinței domnul Sergiu NISTOR,consilier prezidențial.


"Cultura este liantul care unește popoare, care unește oameni, care unește state. Prin cultură poți să transmiți valori, cu sensibilitate, cu delicatețe și cu talent.", susține E.S. Daniel IONIȚĂ Ambasadorul României în Republica Moldova.


Doamna Irina Sanda CAJAL-MARIN, Subsecretar de stat la Ministerul Culturii din România consideră că "este  vremea, mai mult ca niciodată, să conștientizăm mai bine atât rolul colaborării dintre guverne, ministere, instituții, dar și implicarea individuală față de conservarea și protejarea monumentelor, ale ansamblurilor și sit-urilor aparținând patrimoniului comun."


În cadrul conferinței, istoricii, arhitecții, directorii instituțiilor de cultură, specialiștii din domeniul patrimoniului din România, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria și diaspora au discutat și despre continuarea implementării proiectelor comune.


"Anul viitor, conferința se va afla la cea de-a treia ediție. Acest nucleu, care s-a format în cele două ediții se va dezvolta și mai mult, și, fiind vorba și de centenarul Marii Uniri, temele vor fi cel puțin la fel de importante.", afirmă domnul Nicolae BRÎNZEA, directorul general adjunct al Institutului "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni.


La deschidere au participat E.S. MIGUEL MAURY BUENDIA, Nunţiul Apostolic al Vaticanului în România, domnul Florin ȘERBĂNESCU, consilier patriarhal- Biserica Ortodoxă Română, doamna Sabina ISPAS, directorul Institutului de Etnografie și Folclor "Constantin Brăiloiu" din București, istorici, arhitecți și directori ai instituțiilor de cultură din România, Republica Moldova, din comunitățile istorice și diaspora, iar la sedința în plen de la finalul conferinței a fost prezentă și doamna Monica BABUC, Ministrul Culturii al Republicii Moldova.


Evenimentul a fost organizat de Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni și Ministerul Culturii din Republica Moldova, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" București și Muzeul Național  de Artă al Moldovei.


Parteneri media: TVR Internațional, TVR Moldova, Radio România Internațional



www.rri.ro
Publicat: 2017-04-29 11:28:00
Vizualizari: 816
TiparesteTipareste