Alegeri parlamentare în străinătate: 417 secţii de votare

alegeri parlamentare în străinătate: 417 secţii de votare Alegeri parlamentare în străinătate: Alegătorii au la dispoziţie 417 secţii de votare

Alegeri parlamentare în străinătate: informaţii sintetice

 

 

Secţii de votare; orarul votării

 

Alegeri parlamentare în străinătate: Pentru alegerile parlamentare de duminică, 11 decembrie 2016, au fost organizate în străinătate 417 secţii de votare, cel mai mare număr de secţii organizat vreodată peste hotare, cu 111 mai multe, decât la parlamentarele din 2012 şi cu 123 mai multe decât la alegerile prezidenţiale din anul 2014, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Ionuț Vâlcu.

 

Românii de peste hotare vor vota pe parcursul a aproximativ 36 de ore, în circuscripţia electorală nr. 43, pentru a alege 2 senatori şi 4 deputaţi. Votarea începe la ora 7:00 dimineaţa, ora locală din ţara de reşedinţă, şi se termină la ora 21:00 seara, ora locală din ţara de reşedinţă. Din cauza fusului orar, primele secţii se vor deschide sâmbătă, ora 20:00, ora României, în Australia şi Noua Zeelandă, iar ultimele se vor închide, luni, la 06:00, ora României, pe coasta de vest a Americii de Nord.

 

Din cele 417 secţii de votare propuse, 193 de secţii de votare vor fi organizate pe lângă ambasadele, consulatele şi institutele culturale ale României din străinătate. 217 secţii de votare reprezintă propunerile motivate de MAE pentru a fi create în străinătate, iar 7 secţii de votare vor fi organizate la solicitarea a cel puţin 100 de cetăţeni români care s-au înscris în Registrul Electoral Român până la data de 14 septembrie 2016. Cele 7 secţii de votare solicitate de românii din diaspora au fost deschise în Marea Britanie (o secţie de votare solicitată), Republica Moldova (patru secţii) şi în Spania (două secţii). Adresa pentru fiecare secţie de votare în străinătate poate fi găsită AICI.

 

Cele mai multe secţii de votare vor fi organizate în Italia, 73, în Spania, 53, în Republica Moldova, 35, în SUA, 31, în Marea Britanie, 21, în Franţa 16, în Germania 15, în Belgia, 9,  în Canada şi Austria, câte 8. În localităţile în care la scrutinul prezidenţial din 2014 a fost un flux mare de votanţi, au fost înfiinţate mai multe secţii de votare, a precizat MAE, făcând trimitere la Chişinău, unde vor fi deschise 12 secţii de votare, Londra, 8 secţii, la Bruxelles, 7 secţii, la Paris 6 secţii, la Roma şi Madrid câte 5 secţii.

 

 

Hartă interactivă a secţiilor de votare

 

Alegătorii de peste hotare au la dispoziţie şi o hartă interactivă  pe site-ul MAE pentru a identifica cea mai apropiată secţie de votare de reşedinţa sau domicilul din străinătate.

 

 

Votul prin corespondenţă

 

Doar 8.889 de cetăţeni români pot vota prin corespondenţă la scrutinul parlamentar din acest an, aceştia înscriindu-se în termen în Registrul Electoral, cu opţiunea vot prin corespondenţă, potrivit sursei citate. Vor fi numărate doar voturile prin corespondenţă care ajung la Biroul Electoral pentru votul prin corespondenţă până în data de 8 decembrie, ora 24:00, urmând ca acestea să fie deschise duminică, pe 11 decembrie, după închiderea secţiilor de votare din ţară.

 

 

Cum s-au stabilit secţiile de votare?

 

Criteriile care au fost luate în calcul de MAE în formularea propunerilor pentru înfiinţarea secţiilor în străinătate au fost: datele statistice privind prezenţa la vot la scrutinele anterioare, dinamica prezenţei cetăţenilor români în respectivele localităţi, dar şi localităţile în care, în mod tradiţional, au fost deschise secţii de votare. Plecând de la experienţele anterioare demersurile MAE s-au concentrat pe adoptarea de măsuri referitoare la asigurarea fluidităţii procesului de votare şi preîntâmplinarea aglomeraţiei la secţiile de votare din străinătate, a precizat purtătorul de cuvânt al MAE.

 

Au fost trimise peste hotare aproape două milioane de buletine de vot, jumătate pentru Senat, jumătate pentru Camera Deputaţilor. La alegerile parlamentare din 11 decembrie pentru alegerea noului Parlament se va folosi sistemul de prevenire a votului multiplu care a fost utilizat şi la alegerile locale din 5 iunie 2016.

 

 

Cine poate vota peste hotare? Cu ce documente de identitate?

 

La alegerile de duminică pot vota la secţiile din afara ţării doar cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Domiciliul în străinătate, a precizat Ionuţ Vâlcu, îl au acei cetăţeni romani care deţin doar un paşaport românesc, şi pe pagina a doua, cea de lângă pagina cu poza, la rubrica domiciliu, scrie numele ţării de reşedinţă, iar acei cetăţeni care au domiciliul in străinătate nu mai posedă o carte de identitate românească. Este aşa-numitul paşaport CRDS, cetăţean român cu domiciliul în străinătate. Deci, aceştia pot vota doar pe baza paşaportului care atestă domiciliul in străinătate.

 

Pe de altă parte, există cetăţenii romani cu reşedinţa în străinătate, deci, care au in continuare domiciliul in Romania, dar au stabilită reşedinţa in străinătate. Aceştia au şi carte de identitate românească, şi paşaport, în unele cazuri. Cei care au reşedinţa în străinătate pot vota pe baza unui document de identitate românesc valabil, fie carte de identitate, fie paşaport, şi pe baza unui document care atestă reşedinţa în străinătate. Lista documentelor care atestă reşedinţa în străinătate se poate găsi pe site-ul MAE, pentru fiecare ţară în parte. S-au luat în considerare mai multe documente, tocmai pentru a veni în sprijinul cetăţenilor romani, inclusiv permise de conducere şi aşa mai departe.

 

Români care se deplasează temporat în străinătate nu pot vota la secţiile din diaspora, aceştia pot vota doar în ţară, în circumscripţia în care au domiciliul. Cetăţenii români care se află în străinătate pentru a urma un tratament medical de mai mult de 90 de zile pot vota în baza unui document emis sau avizat de o autoritate medicală pe plan local care se consideră dovada de reşedinţă în străinătate, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe.


www.rri.ro
Publicat: 2016-12-08 15:31:00
Vizualizari: 1906
TiparesteTipareste