Riscuri economice în viziunea BNR

riscuri economice în viziunea bnr Două noi riscuri se adaugă celor care ar putea conduce la deteriorarea stabilităţii financiare a României.

România rămâne stabilă din punct de vedere financiar, dar riscurile care ar putea conduce la deteriorarea acestei situaţii au crescut faţă de anul precedent - reiese din raportul anual al Băncii Naţionale a României, în fapt o hartă a riscurilor la adresa stabilităţii financiare, respectiv a pericolelor care ameninţă performanţele economice. 


Anul acesta, la riscurile semnalate în 2015 Banca Naţională a adăugat două. Unul dintre ele: un risc sistemic sever privind cadrul legislativ incert. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat:  "În ultimele şase luni s-au intensificat iniţiativele legislative care îşi propun să reglementeze domeniul financiar-bancar, prin intervenţia retroactivă în contractele încheiate între bănci şi clienţi. Legea privind darea în plată este cea mai cunoscută iniţiativă de acest gen. La reexaminarea legii au fost adoptate o serie de amendamente care corectează o parte din problemele semnalate, dar chestiunea de fond o reprezintă, pe de o parte retroactivitatea legii care se menţine şi, pe de altă parte, stabilitatea şi predictibilitatea cadrului legislativ. În plus, am luat această decizie să considerăm că toate propunerile privind cadrul legislativ în domeniul financiar-bancar se concentrează într-un risc sistemic sever şi pentru faptul că ştim că există şi alte iniţiative legislative care pot afecta serios stabilitatea financiară, motivate, în parte, şi de faptul că anul 2016 este un an electoral." 


Un alt risc nou, ridicat, se referă la posibila ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, efectele unei astfel de situaţii punând în discuţie funcţionarea Uniunii, dar vizând şi eventuale ieşiri de capital, deprecierea monedei naţionale, reducerea fondurilor europene şi costuri de finanţare mai mari. Riscuri sistemice sunt considerate şi posibila reducere a încrederii investitorilor în pieţele emergente şi criza refugiaţilor din Orientul Mijlociu. 


Despre alte posibile probleme a vorbit viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea:  "Incertitudinea în creştere pe plan extern nu trebuie agravată de vulnerabilităţi pe care să ni le creăm singuri pe plan intern. Sectorul bancar a continuat să se consolideze, iar riscul de contagiune s-a redus, stocul de credite în lei a devenit majoritar, disciplina la plată, deşi s-a îmbunătăţit, rămâne o vulnerabilitate pentru companiile nefinanciare şi accesul populaţiei la credite pentru achiziţia unei locuinţe s-a îmbunătăţit, dar riscă să se reducă din cauza iniţiativelor legislative recente." 


De anul viitor, raportul Băncii Centrale va fi bianual, urmând a se publica în lunile aprilie şi octombrie - a anunţat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Pe de o parte, este adoptat modelul Băncii Centrale Europene. Pe de alta, BNR doreşte să ofere mai repede date concrete despre provocările de natură internă sau externă la adresa stabilităţii financiare a României. 



www.rri.ro
Publicat: 2016-04-08 13:30:00
Vizualizari: 835
TiparesteTipareste